torsdag den 5. marts 2015

Et liv med PCOS

Hej jeg hedder Michelle og jeg lider af PCOS = Poly Cystisk Ovarie Syndrom. Ja det er svært at sluge, endnu svære at forklare og størstedelen af folk aner ikke hvad denne sygdom betyder, eller er.. Nogen har endda sagt at det var en dårlig undskyldning for ikke tage mig sammen og komme ned i vægt.. Men på trods af at hver 5 kvinde i den fødedygtige alder har denne sygdom, forstås den ikke, og det er først inden for de sidste 10 år der virkelig er kommet viden omkring sygdommen..Det har førhen ikke været populært at forske i "fedme", det har altid været at folk bare skulle styre sig og få noget motion. 

Nå jeg burde nok komme lidt nærmere ind på hvad PCOS er. Det er i bund og grund en hormon forstyrrelse, som ligger i generne hos kvinder (mænd kan overføre sygdommen til deres døtre), sygdommen er arvelig, dog er det ikke sikkert alle i genpuljen kommer til at opleve symptomer på PCOS, nogen kan endda gå igennem hele livet uden at opdage det og så først finde ud af det når de har videre givet fejlgenet.

For mit vedkommende betyder denne sygdom at jeg igennem alle teenages årerne har haft store problemer med min vægt, og det tog rigtig fart fra jeg var 18, vægten er især steget efter jeg er blevet insulin resistent, og jeg har været nød til at tage pillerne metformin for at sænke sulten og trangen til søde sager (Folk med PCOS har tendens til trang eller afhængighed af sukker og endnu mere hvis der udvikles insulinrisestens og at overspise da man kan have manglende mæthed's fornemmelse ), som også skyldes PCOS og jeg er nu i stor risiko for at udvikle diabetes type 2. Derudover har jeg været den "heldige" eller det følte jeg mig i folkeskolen for jeg havde kun menstruation 1-2 gange om året, dette har dog så gjort at jeg har brug for fertilitetabehandling , hvis jeg nogensinde vil blive gravid så skal jeg have hjælp til det da jeg har mange ægblærer i æggestokkerne så mange at de ikke kan udvikle sig uden jeg bliver stimuleret med hormoner, og med prikken over i'et har øget hårvækst forskellige steder på kroppen..   

Så for mit vedkommende har jeg fået nærmest alle de symptomer der findes på PCOS - Jeg er så heldig! - Ironi kan forekomme.

Poly Cystisk Ovarie Syndrom er egentlig en lidt pinlig ting at snakke om, der gik i hvert fald 1 år før jeg ville fortælle nære folk om det.. Og det er første gang jeg fortæller offentligheden om alle mine problematikker, men der trænger til fokus på denne sygdom som folk ikke forstår. Og det er først for nylig jeg virkelig har taget min sygdom seriøst, nok mest fordi det er svært at ændre vaner..

Facts om PCOS

Nogle af symptomerne på PCOS er: 

 • Man kan opleve uregelmæssige eller udeblevne menstruationer.
 • Cirka halvdelen af kvinder med PCOS er overvægtige med tendens til æbleform
 • Der kan være øget hårvækst af mandlig type - det betyder øget hårvækst i ansigt, på brystet, fra navlen og ned, samt arme og ben.
 • Der kan være tendens til uren hud.
 • Man kan opleve ikke at få opfyldt graviditetsønske.

Det sker dog sjældent at man har alle symptomerne. 

Risicis ved PCOS:

Personer med PCOS har en arvelig tendens til at sende for meget insulin ud i blodet, dette kaldes også insulin resistent, disse kvinder har normalt æble facon og er overvægtige (Jeg er så heldig! - Not). Det er dog over halvdelen der er overvægtige, resten er tynde. Der er dog nogle risicis ved at være overvægtig med PCOS

 • At de mandlige hormoner (androgener) stiger, og at man dermed får flere symptomer på PCOS
 • At æggestokken stimuleres til at producere mere mandligt hormon
 • At risikoen for åreforkalkning øges
 • At man har en væsentlig større risiko for at udvikle sukkersyge
Hvordan stilles Diagnosen.

To ud af de nedenstående 3 kriterier SKAL være opfyldt. Ligeledes skal andre sygdomme være udelukket, før man får diagnosen PCOS.

 • Uregelmæssig menstruation/ingen ægløsning. Det vil sige uregelmæssig menstruation eller cykluslængde på over 35 dage.
 • Forhøjet mandlig kønshormon og/eller øget mandlig hårvækst (hirsutisme). Det mandlige kønshormon, også kaldet testosteron, som måles i blodet efter minimum tre måneders pause fra p-piller eller andre hormoner.
 • Polycystiske æggestokke ved ultralydsskanning. Ved ultralydsskanning ses mere end 12 cyster (blærer) på 2-10 millimeter i en eller begge æggestokke.

Disse ting bliver testet igennem en række blodprøver og en gynækologisk undersøgelse med ultralyd scanning af æggestokkene. Her er jeg igen "heldig" jeg har nemlig formået at ramme alle 3 faktorer.. 

---------------------------------------------------------------------------------------------

PCOS kan forbedres med vægttab og motion..Det er dog ikke bare lige til, noget som kun ganske få læger selv i dag har forstået.. Jeg er heldigvis så heldig at have en læge som var en af dem der forstod det, og ikke bare sagde "gå ud og få noget motion tykke". 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...